Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Oι άνδρες είναι απαραίτητοι....

Μήπως νομίζετε πως, μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου, ο άνδρας είναι περιττός; Έρευνα Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση "Nature", δίνει μια τρανταχτή απάντηση σε όσους θεωρούν τον άνδρα ελάχιστα χρήσιμο στην ανάπτυξη του εμβρύου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το σπερματοζωάριο δεν γονιμοποιεί απλά το ωάριο, αλλά παρέχει και πολύτιμο γενετικό υλικό στο έμβρυο. Πιο συγκεκριμένα, το σπερματοζωάριο δίνει ανδρικά χρωμοσώματα και αγγελιοφόρο RNA (mRNA), που βοηθούν το έμβρυο να αναπτυχθεί. Για πρώτη φορά στα επιστημονικά χρονικά, οι ερευνητές έδειξαν, ότι κατά τη γονιμοποίηση του ωαρίου, εκτός από DNA, μεταφέρεται και RNA.

Ο πατέρας δίνει πολλά


Οι επιστήμονες προσδιόρισαν έξι διαφορετικά μόρια αγγελιοφόρου RNA, τα οποία περιέχονται στα σπερματοζωάρια και το γονιμοποιημένο ωάριο, αλλά όχι σε μη γονιμοποιημένα ωάρια.

Το mRNA που εντοπίστηκε μαρτυρεί, πως τα ζωτικά αυτά μόρια μεταφέρονται κατά τη διάρκεια της γονιμοποίησης του ωαρίου από το σπέρμα. Συγκεκριμένα, το mRNA μεταφέρει τις "πληροφορίες", οι οποίες περιέχονται στα γονίδια, σε άλλα σημεία του κυττάρου.

"Ο άνδρας παίζει σημαντικότερο ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου, απ' ότι πιστεύαμε" τόνισε ο επικεφαλής των ερευνητών, Στίβεν Κράουετζ, που επεσήμανε, πως, τελικά, "ο πατέρας προσφέρει περισσότερα από το DNA του".


Η αγάπη θέλει δύο


Η ανακάλυψη αυτή εξηγεί τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας της κλωνοποίησης, αλλά και πολλές περιπτώσεις υπογονιμότητας.

Όπως τόνισε ο κ. Κράουετζ, το mRNA λειτουργεί "ως διακόπτης, που ανάβει και επιτρέπει να τρέξει το σωστό πρόγραμμα" για την ανάπτυξη του εμβρύου.

Η χρησιμότητα του πατρικού RNA εξηγεί τα χαμηλά ποσοστά επιτυχίας της κλωνοποίησης, στην οποία το ωάριο δεν γονιμοποιείται από το σπερματοζωάριο, παρά το ότι μπορεί να επεξεργασθεί στο εργαστήριο.

Μετά από αυτά, είναι πλέον εμφανές, πως η "συνταγή" της επιτυχίας στην αναπαραγωγή έγκειται στη συμμετοχή και των δύο φύλων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου